Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Carsten Bach-Nielsen

Kopi af anvisningen for den kongeligt anordnede Jubelfest i anledningen af reformationsjubilæet i 1717 i fyrstedømmerne For-Pommern og Rygen.

11.07.2016 | Jubilæum, Carsten Bach-Nielsen

Reformationsfejringen 1717. Fest under våben.

I 1717 blev reformationsfejringen brugt politisk. Fejringen skulle styrke kongens postion som regent i den fornemste lutherske stat. Fejringen blev overvåget, ikke mindst i de nyerobrede tyske besiddelser.

Ole Worms’ udkast til antikatolske jubilæumsmønter, 1617

30.06.2016 | Jubilæum, Carsten Bach-Nielsen

1617. Reformationsjubilæum uden mønter

Det første reformationsjubilæum i 1617 går ikke stille af. De lutherske har behov for at manifestere sig. Den katolske modpart tager til genmæle. Propagandakrigen bølger frem og tilbage. Mønter kom til at spille en vigtig rolle.

Titelblad og begyndelsesopslag fra 14. oplag udgave af Lutherbiblen, der forkynder, at det drejer sig om ”Kaiser Wilhelm-Bibel” i Luthers oversættelse (klik for større billede).

02.02.2016 | Protestantisme, Konfessionskultur, Carsten Bach-Nielsen

Luther og kejseren i Første Verdenskrig

Luther og Bibeludgivelser hænger tæt sammen, for Luther var den første, der med held formåede at lave en god tysk oversættelse. I 1900 udkom en særlig bibel, der udtrykte tidens ideal om en moderne sammenhæng mellem kristendom og kultur. Denne pragtbibel kunne også bruges politisk. Den kulturåbne bibel kunne omformes til en ”før-moderne”…

Midt i den gotiske indgangsportal til Mariekirken i Pirna står pludselig to meget lidt gotiske udgaver af Luther og Melanchthon og lader som om, de har stået der altid (Foto: Carsten Bach-Nielsen).

23.08.2015 | Kirker, Protestantisme, Carsten Bach-Nielsen

Luther på afveje?

Efter reformationen blev det diskuteret, om man kunne opkalde en kirke efter Luther. Dermed ville man sidestille Luther med en bibelsk figur, og det ville være meget u-luthersk. Men der var heldigvis måder at omgå problemstillingen.

Den uopfyldte spådom i katekismen fik jesuitten Ring til at fremstille Luther som løgneprofet.

18.05.2015 | Jubilæum, Erindringskultur, Carsten Bach-Nielsen

Papister, parykker og pietister - Reformationsfest i København

Erik Pontoppidan var historiker, antikvar, topograf og meget mere. I sine erindringer fortæller han, at reformationsjubilæet i 1736 var ”aldeles foragteligt i de københavnske papisters øjne.”

Viser resultater 11 til 15 ud af 15

Forrige 1 2