Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Carsten Bach-Nielsen

Privateje, foto: Thorkil Mølle
Privateje, foto: Thorkil Mølle

14.11.2017 | Konfessionskultur, Materiel kultur, Carsten Bach-Nielsen

Reformatorerne og nydelsesmidlerne

Ikke alt er ånd. Reformatorerne var mennesker af kød og blod. Det materielle spiller ind på vort historiske billede af dem.

Lutheregen i Grossschönau i Oberlausitz.

17.07.2017 | Erindringskultur, Carsten Bach-Nielsen

For et træ er der håb” - om Luthertræer og andre levende minder

Lutherdommen har efterhånden fået mange mindesmærker. Nogle af dem er levende. Som Lutheregen i Wittenberg.

Luther møder Zwingli i glasmosaikkerne i kirken i Weggis, Schweiz.

27.06.2017 | Protestantisme, Carsten Bach-Nielsen

Da Zwingli mødte Luther. Et schweizisk reformationsminde fra 1919.

Reformationen skabte mange modsætninger. Ikke kun mellem katolikker og protestanter. Også protestanterne blev indbyrdes uenige. Striden mellem Luther og Zwingli blev en af de voldsomste, hvis man betragter den med teologiske briller. I Zwinglis gamle kirke i Schweiz lod man i 1919 de to kamphaner mødes i fred og fordragelighed.

Præces et lacrimae sunt arma ecclesiae. Bøn og tårer er kirkens våben. Indskrift på altertavlen i Saltum Kirke (Foto af forfatteren).

06.06.2017 | Kirker, Materiel kultur, Carsten Bach-Nielsen

Luther på prædikestolen

Luther var prædikant i den store stil og som sådan et symbol, en markør, et ideal. Da kirkerne efter reformationen fik prædikestole, var spørgsmålet, hvilke motiver, man skulle udsmykke dem med. Man var tøvende, for man havde ikke haft mange egentlige prædikestole tidligere. Hvilke gamle motiver kunne accepteres? Hvordan skulle man udtrykke det…

Foto: Carsten Bach-Nielsen

02.04.2017 | Konfessionskultur, Materiel kultur, Carsten Bach-Nielsen

Reformationens nye tidsregning

Reformationen medførte store forandringer. Så store, at man mange steder så reformationen som en helt ny begyndelse. Det viser de præstetavler, som med reformationen kom ind i mange kirker.

Harald Vilstrups Troens Himmelgave fra 1937. Heri er også teksterne fra hans kantate i anledning af den danske reformationsfejring 1936.

21.03.2017 | Protestantisme, Carsten Bach-Nielsen

Harald Vilstrup – en spiritualistisk, kvietistisk, dansk lutheraner

I den nyeste salmebog er den ellers glemte Harald Vilstrup dukket op igen. Det kan skyldes en større åbenhed for mystik i nutiden. Luther brød han sig ikke meget om. Kun ham fra 1517.

Dødedansen er igen blevet den del af gadebilledet i Bern. Her som reklame på en bil fra Berns historiske museum (foto: Carsten Bach-Nielsen)

21.02.2017 | Erindringskultur, Protestantisme, Carsten Bach-Nielsen

Street art i Bern - Reformatoren Niklaus Manuel byder op til dans

I Bern kører sporvogne, taxier og bymuseets biler rundt med makabre dødninge, der slår deres trommer til den allersidste dans. Byens store søn Niklaus Manuel (1484-1530) fejres nemlig i år med en fantastisk udstilling om denne mangefacetterede person. Søn af en velhavende tysk indvandrerfamilie, kunstner, kunsthåndværker, lejesoldat, agtet…

Lektor Carsten Bach-Nielsen

14.09.2016 | Luthers teologi, Long read, Carsten Bach-Nielsen

Reformatorerne og de dødfødte

For et par år siden modtog professor Niels Henrik Gregersen fra Teologi i København og Carsten Bach-Nielsen fra Teologi i Aarhus en stor bevilling med henblik på udgivelse af det officielle storværk om Reformationen som kirkeligt og kulturelt program. Et af de detailspørgsmål, der blev rejst i skriveprocessen, var reformationskirkens syn på…

Valdemar Ammundsens Lutherbog fra 1917. Trykt i  begrænset oplag pga. papirmangel.

25.07.2016 | Jubilæum, Carsten Bach-Nielsen

1917. Fest i en verden af vold

I Danmark var man tilbageholdende med at fejre reformationen midt i krigen. Ville en for stor fejring af det lutherske virke provokerende på England og Frankrig? Ville en for beskeden fest for Luther og reformationen virke udfordrende på Tyskland?

Frederik I og Anna af Brandenburgs gravmonument i Bordesholm Kirke.

18.07.2016 | Jubilæum, Carsten Bach-Nielsen

1817. Reformation, fædreland og fromme følelser

I 1817 fik den ikke for lidt. Danmark havde lidt mere end ét nederlag og skulle nu genrejses. Fædreland og reformation smeltede sammen. Der blev ikke sparet på det sentimentale.

Viser resultater 1 til 10 ud af 15

1 2 Næste