Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Luthers teologi

28.06.2015 | Luthers teologi, Køn, Else Marie Wiberg Pedersen

Luthers forhold til kvinder

Luther så vigtigheden af, at begge køn fik uddannelse og derigennem sikrede en ordentlig ledelse af både husstanden og folket.

Det gamle Königliche Bibliothek i Berlin. Her udstillede man i 1846 Luthers Romerbrevsforelæsning uden rigtigt at lægge mærke til det. Først 60 år senere opdagede man den rigtigt (Foto A.Savin, Wikimedia Commons).

22.06.2015 | Luthers teologi, Bo Kristian Holm

Den glemte forelæsning med den store virkningshistorie

Den såkaldte Romerbrevsforelæsning er en enestående kilde til den unge, kompromisløse Luthers teologi. Det er dog først for ca. 100 år siden, at den teologiske forskning opdagede forelæsningens eksistens.

Dobbeltportræt af Martin Luther og Katharina von Bora (Foto: Polo Museale Florence, Inventario 1890. Online database).

11.06.2015 | Luthers teologi, Else Marie Wiberg Pedersen

Slog Luther et slag for kvindesagen?

Luther og ægteskabet med Katharina von Bora. I disse dage var det 490 år siden, at den forhenværende augustinereremit blev gift med den forhenværende cisterciensernonne og begyndte et travlt og engageret samliv om familie og de reformatoriske ideer.

26.05.2015 | Luthers teologi, Luthers samtid, Bo Kristian Holm

Luthers mus

På Luthers tid var det den almindelige opfattelse, at mus spontant kunne opstå af skidt, snavs og råddenskab. Luther selv fremhævede derimod musen, fordi man i det lille dyr kunne beundre både skabningen og Guds storhed.

Titelbladet til Justus Menius’ skrift ”Oeconimia Christiana,” der blev trykt i Wittenberg i 1529. Bogen er en af de første tekster, der ser samfundet gennem trestandslærens optik, og som ikke er skrevet af Luther. Med sine konkrete anvisninger for livet i husstanden fik den stor indflydelse på den senere lutherske lære om familien. Foto: Bayerische Staatsbibliothek München.

20.04.2015 | Luthers teologi, Samfund, Mattias Skat Sommer

Reformationens nye forståelse af det fromme liv og samfundets orden

Luther mente, at Guds orden kun kunne være til stede i samfundet, hvis relationerne i mellem husstanden, staten og kirken blev forvaltet korrekt.

17.04.2015 | Luthers teologi, Bo Kristian Holm

Kan en forelæsning sætte en reformation i gang?

Kan en forelæsning sætte en reformation i gang?

Viser resultater 31 til 36 ud af 36

Forrige 1 2 3 4