Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Protestantisme

Mennonitterne har navn efter Menno Simons (1496-1561), anabaptistleder fra Nederlandene. Graveringen er af Christoffel van Sichem, 1610 (University Library, Amsterdam. Wikipedia Commons).

13.06.2016 | Protestantisme, Luthers samtid, Luthers teologi, Bo Kristian Holm

Reformationen og mennonitterne – et sort kapitel i reformationshistorien

Reformationen havde mange grene. Nogle af grene fik tilnavnet ”anabapister” (gendøberne). Blandt dem finder vi mennoniterne, som i årene efter reformationen blev forfulgt af både katolikker og protestanter, først og fremmest fordi de med deres pacifisme anfægtede samfundsordenen. Først efter år 2000 er der blevet sat punktum for et sort kapitel i…

Forsiden til Novum Instrumtum 1516

13.03.2016 | Luthers samtid, Protestantisme, Christian Houth Vrangbæk

En ny Bibel – 500 års jubilæum

For 500 år siden. I marts 1516 inden påske publicerede Erasmus af Rotterdam i fællesskab med sin nære ven bogtrykkeren Johannes Frobenius en ny udgave af Ny Testamente, Novum Instrumentum.

Titelblad og begyndelsesopslag fra 14. oplag udgave af Lutherbiblen, der forkynder, at det drejer sig om ”Kaiser Wilhelm-Bibel” i Luthers oversættelse (klik for større billede).

02.02.2016 | Protestantisme, Konfessionskultur, Carsten Bach-Nielsen

Luther og kejseren i Første Verdenskrig

Luther og Bibeludgivelser hænger tæt sammen, for Luther var den første, der med held formåede at lave en god tysk oversættelse. I 1900 udkom en særlig bibel, der udtrykte tidens ideal om en moderne sammenhæng mellem kristendom og kultur. Denne pragtbibel kunne også bruges politisk. Den kulturåbne bibel kunne omformes til en ”før-moderne”…

Jesu fødsel. Træsnit fra den danske oversættelse af Niels Hemmingsens postil, 1576 (Foto: Early European Books/Det Kongelige Bibliotek).

21.12.2015 | Protestantisme, Reformationen i DK, Mattias Skat Sommer

Niels Hemmingsen om adventstiden som øvelse

Advent er en øvelsestid. Det er hovedpointen i Niels Hemmingsens prædikensamling fra 1560’erne. Man skal i advent og jul både øve sig i troen og øve sig i at leve i verden.

Midt i den gotiske indgangsportal til Mariekirken i Pirna står pludselig to meget lidt gotiske udgaver af Luther og Melanchthon og lader som om, de har stået der altid (Foto: Carsten Bach-Nielsen).

23.08.2015 | Kirker, Protestantisme, Carsten Bach-Nielsen

Luther på afveje?

Efter reformationen blev det diskuteret, om man kunne opkalde en kirke efter Luther. Dermed ville man sidestille Luther med en bibelsk figur, og det ville være meget u-luthersk. Men der var heldigvis måder at omgå problemstillingen.

Viser resultater 11 til 15 ud af 15

Forrige 1 2