Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lutherdom i dag

22.11.2017 | Politik, Lutherdom i dag, Bo Kristian Holm

Præstevalg i 1523 og Kommunalvalg i 2017

I går var der kommunalvalg i Danmark. Det er udtryk for et stærkt lokalt demokrati. Reformationen var ingen demokratisk bevægelse. Alligevel er der nogle interessante sammenhænge.

NPD, ”Tysklands nationaldemokratiske parti”, hævder på deres valgplakater, at Luther ville vælge dem (© 2017 Wer Demokratie WÄHLT keine Rassisten).

18.09.2017 | Jubilæum, Samfund, Lutherdom i dag, Kinga Zeller

Misbrug af Luther

Den 24. september vælger tyskerne en ny forbundsdag. Umiddelbart har det ingenting at gøre med Martin Luther. Men man finder ham alligevel midt i valgkampen. Han kigger nemlig ned fra NPD-plakaterne med lettere ændret, men dog kendt citat: ”Jeg stemmer på NPD, jeg kan ikke andet”.

Forud for udgivelsen af sin katekismusforklaring i 1791 havde biskop Balle i den årlige indberetning til Danske Kancelli bl.a. beklaget sig over at der blev lagt for lidt vægt på at skolebørnene, og især pigerne, lærte at skrive og regne, selvom Balle mente det var nyttige kundskaber for den opvoksende generation. Modtagelsen af hans katekismusforklaring viste stor uenighed om hvad der var nyttig viden for børnene.

07.11.2016 | Katekismer, Lutherdom i dag, Nina Javette Koefoed

Hellas Katekismus

Folkekirkens konfirmandcenter har udgivet en katekismus skrevet af Helle Joof. Det har resulteret i en hel del kritik og debat. Men hvad er det egentlig for en tradition vi diskuterer? Heller ikke tidligere har det været uproblematisk at udlægge troen i katekismusform.

Det er kirkehistorie, når pave Frans i dag mødes med præsidenten for Det lutherske Verdensforbund. Men vejen til fuldstændig gensidig anerkendelse af besværlig (Foto: Casa Rosada, Wikipedia).

31.10.2016 | Jubilæum, Lutherdom i dag, Bo Kristian Holm

Paven, Luther og den vanskelige anerkendelse

Luther kaldte paven et æsel og Antikrist. Paven smed Luther ud af kirken, og var medvirkende til, at kejseren erklærede ham fredløs. I dag, 31. oktober, 499 år efter reformationen gæster Pave Frans det lutherske Skandinavien ved en gudstjeneste i Lunds domkirke. Meget har ændret sig, men den fulde gensidige anerkendelse er svær.

Muren i Betlehem holder befolkningen indespærret, men drømmen om frihed lever videre i John F. Kennedys berømte ord ved Berlinmuren i 1963 (Foto: Peter Lodberg).

24.10.2016 | Lutherdom i dag, Samfund, Peter Lodberg

For meget religion i det offentlige rum

Anders Fogh Rasmussen ønskede, at islam ligesom folkekirken skulle lære at holde religion ude af politik. Den holdning finder vi ikke kun i Europa. I Betlehem giver den lutherske præst og teologi Mitri Raheb teologiske argumenter for nødvendigheden af et sekulært samfund.

I Danmark er en synode nærmest utænkeligt. Syd for grænsen er det nærmest utænkeligt ikke at have en. Her er et foto fra en synode i den evangeliske kirke i Hessen (Foto: Wikimedia Commons).

19.09.2016 | Protestantisme, Lutherdom i dag, Bo Kristian Holm

Lutherdom i dag

Der findes lutherske kirker i mange lande, men der er store forskellige mellem dem. Nogle lutherske kirker holder fast i deres lutherske identitet. Andre nedtoner den og åbner sig mod andre konfessionelle strømninger. Den danske Folkekirke, som har været luthersk siden 1536 – dvs. lang tid før den blev til folkekirke – adskiller sig på en række…

Luther rykker ind på den aktuelle politiske scene i Tyskland (Copyright Deutscher Bundestag / Marc-Steffen Unger).

19.10.2015 | Politik, Samfund, Lutherdom i dag, Kinga Zeller

Luther, Merkel og flygtningekrisen

Midt i flygtningekrisen citerede Angela Merkel Luthers afslutningsreplik fra rigsdagen i Worms. Hvorfor dukkede Luther pludselig op i en helt anden sammenhæng?

Biskoppen indvies med håndspålæggelse fra Københavns biskop, de to nabobiskopper fra Viborg og Aalborg Stift og de senest indsatte præster i Aarhus Stift (Foto: Folkekirkeinfo).

14.09.2015 | Religiøs praksis, Lutherdom i dag, Kirstine Helboe Johansen

En ny luthersk biskop – med det fulde udtræk

Indsættelsen af Aarhus Stifts nye biskop den 6. september var smukt og festligt. Men man kan spørge om festlighederne, med deltagelse af folkestyre og monarki, ikke er lidt meget at gøre ud af indvielsen af netop en luthersk biskop?

Forhenværende statsminister Helle Thorning Schmidt (Foto: Torben Ulrich Bøjstrup / COLOURBOX).

05.07.2015 | Lutherdom i dag, Samfund, Politik, Sasja Emilie Mathiasen Stopa

Om statsministre og kærlighed

For både Luther og Helle Thorning-Schmidt er kærlighed et udtryk for en bestemt form for forpligtende relation.

02.06.2015 | Politik, Samfund, Lutherdom i dag, Svend Andersen

Luther som medicin mod politik-lede?

Luther ville udmærket kunne forstå, at mange føler politiker-lede. Men han ville advare kraftigt imod politik-lede.

Viser resultater 1 til 10 ud af 11

1 2 Næste