Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Erindringskultur

Dødedansen er igen blevet den del af gadebilledet i Bern. Her som reklame på en bil fra Berns historiske museum (foto: Carsten Bach-Nielsen)

21.02.2017 | Erindringskultur, Protestantisme, Carsten Bach-Nielsen

Street art i Bern - Reformatoren Niklaus Manuel byder op til dans

I Bern kører sporvogne, taxier og bymuseets biler rundt med makabre dødninge, der slår deres trommer til den allersidste dans. Byens store søn Niklaus Manuel (1484-1530) fejres nemlig i år med en fantastisk udstilling om denne mangefacetterede person. Søn af en velhavende tysk indvandrerfamilie, kunstner, kunsthåndværker, lejesoldat, agtet…

Luthers opholdsrum på borgen Wartburg, hvor han 1521-22 blandt andet oversatte Det Nye Testamente til tysk. Intet inventar i rummet er oprindeligt, og kun enkelte dele af selve bygningskonstruktionen kan føres tilbage til Luthers tid (Foto 1890-1900. © Library of Congress, Prints & Photographs Division, Photochrom Collection, LC-DIG-ppmsca-01151).

25.04.2016 | Materiel kultur, Erindringskultur, Mette Svart Kristiansen

Lutherkult mellem relikvier og relikter

Efter Luthers død blev hans materielle verden udgangspunkt for en kompliceret kombination af erindring, antikvarisk interesse og til tider endda tilbedelse.

Oluf Bagers epitafium. Efter Danmarks Kirker, Odense Amt, s. 1420 (fig.208).

21.03.2016 | Erindringskultur, Kirker, Materiel kultur, Laura Katrine Skinnebach

Epitafier giver indblik i datidens fromhed og erindringskultur

Både før og efter Reformationen var det almindeligt at adelige og velhavende familier fik udført et epitafium eller gravmæle til deres kirke, som gennem tekst og billede skulle fastholde mindet om afdøde familiemedlemmer. Det er fx tilfældet med Oluf Bager fra Odense, som satte et epitafium over sin familie i Gråbrødre Kirke. Oluf Bagers epitafium…

Den uopfyldte spådom i katekismen fik jesuitten Ring til at fremstille Luther som løgneprofet.

18.05.2015 | Jubilæum, Erindringskultur, Carsten Bach-Nielsen

Papister, parykker og pietister - Reformationsfest i København

Erik Pontoppidan var historiker, antikvar, topograf og meget mere. I sine erindringer fortæller han, at reformationsjubilæet i 1736 var ”aldeles foragteligt i de københavnske papisters øjne.”

Luther som Plymobil-figur er udviklet i samarbejde mellem Playmobil og turistbureauet i Nürnberg. © Playmobil

05.05.2015 | Erindringskultur, Jubilæum, Lutherdom i dag, Marie Vejrup

Luther lever – på Facebook, Twitter og i legetøjsskuffen

Luther er dukket op som motiv på alt fra krus og sokker til madkasser og t-shirts - og nu også som Playmobil-figur. Det kan ses som udtryk for en identifikation med Luther, som det stærkeste symbol på en luthersk identitet.

Viser resultater 11 til 15 ud af 15

Forrige 1 2