Aarhus Universitets segl

Luthers Katekismus-glas og gensyn med en blå hund

Et af de vigtigste midler til udbredelsen af den rette evangeliske tro, var børnelærdom og katekismus. Man skulle kunne sin katekismus. Udenad. Men Luther havde tilsyneladende også mere underholdende måder at teste sine elevers katekismus-kundskaber på – eller det mente hans modstandere i hvert fald.

Luthers Katekismus-glas

På studietur
I den forgangne uge har en større gruppe fra LUMEN (Lutheran Mentality – Center for the Study of Reformation Theology and Confessional Societies, AU) været på konference i Wittenberg. Det var fagligt inspirerende på mange plan, og muligheden for at supplere konference med museumsbesøg bidrog i høj grad til det samlede udbytte. De mange genstande og udstillede tekster, gav historien kød og blod. I Luthers hus faldt vi over tegningen af dette glas.

Luther-satire
Ifølge overleveringen skulle Luther efter et måltid i 1540 have tegnet tre streger på et glas og fyldt det med vin. Efter at have forklaret, at den øverste streg symboliserede de ti bud, den næste trosbekendelsen, den tredje Fadervor og det tomme glas hele katekismen, tømte Luther glasset. Derefter fyldte han det igen og rakte det til en ven, der dog kun kunne drikke ned til den første streg, altså til de ti bud. I 1611 publicerede Luthers modstandere et træsnit af ”Luthers katekismus-glas” for at fremstille ham som en drukkenbolt. Under alle omstændigheder har glasset, hvis det har eksisteret, været et mere underholdende indslag i katekismus-terperiet. Med alle de Luther-souvenirs jubilæumsåret har givet anledning til, så kan det undre at glasset her ikke er sat i produktion.

Gensynet
Til gengæld blev det bekræftet at reformationens budskab også i dag bliver formidlet på utraditionelle og underholdende måder. Trofaste læsere vil kunne huske at vores udsendte tv-hold før jul havde selskab af en blå tøjhund, da de skulle filme til danmarkshistorien.dks film om de 95 teser. Det er nu blevet bekræftet at den blå tøjhund kreativt og alsidigt guider børn gennem reformationens historie som en del af en nyåbnet udstilling i Luthers hus. En i øvrigt meget fin, nuanceret og anbefalelsesværdig udstilling, hvis man skulle komme på de kanter inden november.