Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Luthers samtid

10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid

Martin Luther og reformationens nye verdensbillede

I denne film kan du tage til den tyske by Wittenberg, der kan betegnes som et af reformationens helt centrale arnesteder, med Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet.

10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid, Religiøs praksis

Luthers opgør med afladshandlen - 95 teser, der indledte reformationen

I denne film kan du høre Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet, fortælle om Luthers teser imod aflad samt baggrunden herfor.

Lucas Cranach laver flere billeder af munken Martin Luther. Dette fra 1520 viser Luther med tonsur og et viljefast, men også blidt blik.

24.10.2017 | Luthers samtid, Bo Kristian Holm

Afladsbrev med Luthers navn fundet

To uger før 500 året for Luthers teseopslag, kunne flere tyske medier i sidste uge berette, at man har fundet et afladsbrev med Luthers navn.

I en bogillustration fra 1521 fremstilles Johannes Reuchlin, Ulrich von Hutten og Martin Luther som frihedens beskyttere. Illustrationen viser også, hvordan Luther i 1521 bliver set som en del af den humanistiske bevægelse. (ill. Wikipedia commons).

07.02.2017 | Luthers teologi, Luthers samtid, Bo Kristian Holm

Jødevenner og jødefjender på Luthers tid

Luthers sene skrifter mod jøderne dukker jævnligt op i diskussioner om Luthers betydning, mindre kendt er den unge Luthers bemærkelsesværdige forsvar for jøders rettigheder og for retten til at eje jødiske bøger.

Stress er ikke kun et moderne fænomen - Luther kendte også til presset fra arbejdet, der hober sig op (Foto: Colorbox).

11.10.2016 | Luthers samtid, Bo Kristian Holm

Munken Luther er ved at få stress

For 500 år siden var reformationen ikke begyndt endnu, men det betyder ikke, at Luther lå på den lade side. I oktober 1516 beklager han sig over sine arbejdsopgaver i et brev til en god ven fra klostertiden. Brevet viser at Luther kunne overkomme enorme arbejdsopgaver, men også at han var bevidst om omkostningerne.

Mennonitterne har navn efter Menno Simons (1496-1561), anabaptistleder fra Nederlandene. Graveringen er af Christoffel van Sichem, 1610 (University Library, Amsterdam. Wikipedia Commons).

13.06.2016 | Protestantisme, Luthers samtid, Luthers teologi, Bo Kristian Holm

Reformationen og mennonitterne – et sort kapitel i reformationshistorien

Reformationen havde mange grene. Nogle af grene fik tilnavnet ”anabapister” (gendøberne). Blandt dem finder vi mennoniterne, som i årene efter reformationen blev forfulgt af både katolikker og protestanter, først og fremmest fordi de med deres pacifisme anfægtede samfundsordenen. Først efter år 2000 er der blevet sat punktum for et sort kapitel i…

Foto: Micha L. Rieser ©. Wikimedia Commons.

23.05.2016 | Luthers teologi, Luthers samtid, Bo Kristian Holm

Reformationsteorier og flodheste

Forskningen er delt. Er reformationen et radikalt nybrud i historien eller er den blot en naturlig fortsættelse af middelalderen? Markerer reformationen begyndelsen på modernitet og sekularisering eller er reformationen bundet mere til middelalderen end til oplysningstiden? Teorierne er mange og varierer efter perspektiv. Den tyske kirkehistoriker…

Forsiden til Novum Instrumtum 1516

13.03.2016 | Luthers samtid, Protestantisme, Christian Houth Vrangbæk

En ny Bibel – 500 års jubilæum

For 500 år siden. I marts 1516 inden påske publicerede Erasmus af Rotterdam i fællesskab med sin nære ven bogtrykkeren Johannes Frobenius en ny udgave af Ny Testamente, Novum Instrumentum.

Borgen Wartburg der Luthers gemmested efter han blev dømt fredløs (Foto: Colorbox).
Luthers kammer på Wartburg, hvor han begyndte at skrive tyske prædikener. Billedet er en digitaliseing af et postkort fra mellem 1890 and 1900 (Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division, Photochrom Collection).

07.12.2015 | Luthers teologi, Luthers samtid, Bo Kristian Holm

Jul på borgen

Efter rigsdagen i Worms i 1521, hvor Luther blev dømt fredløs, sidder han i al hemmelighed gemt væk på borgen Wartburg. Her begynder han at skrive tyske prædikener. Og han begynder med juleprædikenerne. Det er blandt andet med til at gøre julen til den vigtigste højtid.

”Om Jøderne og deres løgne” fra 1543 er et af Luthers sene og kontroversielle skrifter.

21.09.2015 | Luthers teologi, Luthers samtid, Kinga Zeller

Reformationens bagside: Luther og jøderne.

Man kommer ikke uden om, at Luther har leveret religiøse argumenter for jødehad. Derfor er det nødvendigt at forsøge at forstå Luthers udsagn om religiøse minoriteter og forholde dem til den historiske kontekst.

Viser resultater 1 til 10 ud af 12

1 2 Næste