Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Luthers teologi

10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid

Martin Luther og reformationens nye verdensbillede

I denne film kan du tage til den tyske by Wittenberg, der kan betegnes som et af reformationens helt centrale arnesteder, med Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet.

10.04.2019 | Luthers teologi, Luthers samtid, Religiøs praksis

Luthers opgør med afladshandlen - 95 teser, der indledte reformationen

I denne film kan du høre Bo Kristian Holm, lektor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet, fortælle om Luthers teser imod aflad samt baggrunden herfor.

10.04.2019 | Luthers teologi, Politik, Konfessionskultur, Religiøs praksis

Teologi og kultur

E-bogen "Reformationen i Danmark: Teologi og kultur" handler om de teologiske spørgsmål, der satte den lutherske reformation i gang, og om de svar, som først og fremmest Martin Luther gav, der fik betydning for kultur og samfund.

Og der blev lys (foto: Colourbox.com).

25.12.2017 | Luthers teologi, Sasja Emilie Mathiasen Stopa

Og der blev lys – om julelys i Luthers teologi

Julen handler om lysets kamp med mørket. I dag udkæmpes den med kalenderlys og selvlysende rensdyr. Engang blev den udkæmpet med fødselsveer og inkarnation.

Luther med Romerbrevet i hånden, efter maleri af Lucas Cranach den yngre (Foto: Wikimedia Commons).

19.12.2017 | Luthers teologi, Kasper Bro Larsen

Luthers Brev til Romerne – og Paulus’

For Luther var Paulus’ Brev til Romerne selve Bibelens kerne. Det var her Luther gjorde sin reformatoriske opdagelse. Men Luther var ikke blot en Paulus version 2.0. Han genfandt ganske vist glemte sider af apostlen, men dækkede også andre til. I dag er de sidste lige så aktuelle som de første.

Disputationerne i Wittenberg blev flere med reformationen og forblev en institution i lang tid. I det 17. århundrede tog man dette disputationskateder i brug med et portræt af Luther i centrum. Det kan nu ses i Lutherhaus i Wittenberg (© Stiftung Luthergedenkstätten in Sachsen-Anhalt, Foto: Anne Hasselbach).

05.09.2017 | Luthers teologi, Bo Kristian Holm

For 500 år siden: Luthers teser mod den skolastiske teologi

Den 4. september 1517 ledte Martin Luther som dekan for det teologiske fakultet den disputation, der skulle gøre en lovende teolog ved navn Franz Günther til bachelor i teologi (baccaleureus biblicus). Günther skulle forsvare en række teser, som Luther havde skrevet. Disse teser vendte sig mod den skolastiske teologi og viser en Luther, der nok…

20.06.2017 | Luthers teologi, Bo Kristian Holm

Tro og fornuft hos Luther

Det er en udbredt misforståelse, at Luthers afviste fornuften og på den måde udgjorde den absolutte modpol til oplysningstiden. Sagen er mere kompleks. Alt efter perspektiv kunne Luther kalde fornuften en luder eller noget guddommelig?

Johannes Eck tog det typografiske tegn ’obelisken’ i brug i Roms kamp mod Luther. Siden lagde tegnene asterisk og obelisk navn til velkendte figurer
(Foto og model: Jens Jakob Bitsch Holm)

24.05.2017 | Luthers teologi, Else Marie Wiberg Pedersen

Obelisker og Asterikser: Johann Eck angriber Luthers 95 teser.

Der blev brugt obelisker i kampen mod Luther. Meget passende brugte Luther asterisker i sit modsvar, der var med til at grave grøften mellem Wittenberg og Rom endnu dybere.

Den frihedshungrende Nora i Henrik Ibsens Et Dukkehjem opført på Det Kgl. Teater 1879-80

17.04.2017 | Luthers teologi, Sasja Emilie Mathiasen Stopa

Hvornår er mennesket frit? Om frihed som selvbestemmelse eller selvforglemmelse hos Luther

Luthers forståelse af frihed understreger menneskets selvforglemmelse og står dermed i modsætning til nutidens opfattelse af frihed som selvbestemmelse. Samtidig beror det moderne frihedsbegreb dog på Luthers frisættelse af individet i forhold til menneskelige autoriteter.

Johannes Brenz (1499-1570) var luthersk teologi. I modsætning til Luther selv fastholdt han Luthers oprindelige tanke om, at verdslig øvrighed intet har at gøre i trossager (Detalje fra Jakob Brüllmanns reformationsmindesmærke ved Hospitalskirken i Stuttgart (1917). Foto: Andreas Praefcke via Wikimedia Commons).

28.02.2017 | Luthers teologi, Bo Kristian Holm

Alle er skyldige i blasfemi

Med reformationen ændrer forståelsen af blasfemi og kætteri sig. På den ene side gøres alle til kættere og blasfemikere, fordi vantro er den højeste form for kætteri. På den anden side bliver retsforfølgelsen af blasfemi og kætteri for både Martin Luther og Philipp Melanchthon en statslig opgave, fordi vranglære er et offentligt anliggende. Ikke…

Viser resultater 1 til 10 ud af 36

1 2 3 4 Næste