Tidligere arrangementer

ons 18 nov
09:00-17:00 | University of Uppsala
ZOOM WORKSHOP: The Parish as a Place for Lived Religion and Social Interaction
This workshop explores the parish as a social unit and as a place for lived religion during the early modern era. The workshop targets liturgy, devotional practices, emotions, reading cultures, spiritualties and educational practices as expressions of religious life within the Lutheran parish. The local life of the Church as an area of conflict is also an important theme. This workshop, which focuses on the parish, is the first in a series of three workshops. The other two workshops will focus on the realm and the household respectively.
fre 06 nov
13:15-16:00 | 1453-415
LUMEN WORKSHOP AUTHORITY AND EMOTIONS
In the Early Modern as well as Modern society, correct, desirable or unwanted conduct from persons in different positions of authorities is often connected with specific emotions. Lutheran authorities were also expected to express and perform proper emotions related to specific deeds and situations. In this workshop, we will investigate and discuss the implications of these connections between authority and emotions based not only on Luther’s writing but also on political texts, legislation and other pertinent sources.
man 02 nov
Program følger
man 19 okt
Program følger
fre 09 okt
08:30-10:00 | 1561-516
LUMEN-Blafremøde
Matleena Sopanen, Doctoral student from Tampere University, and guest scholar at LUMEN, September-November. ”Licensed lay preachers of the Lutheran Church of Finland, c. 1870–1923”
fre 02 okt
15:00-17:00 | 1461-516
LUMEN LECTURE: ”A sermon preach’d at the churchynge of a matron”
The Ritual of Churching of Women after Childbirth in Lutheran Denmark Lecture by Mette M. Ahlefeldt-Laurvig, D.Phil (Oxford)
man 21 sep
LUMEN-Blafremøde
Mette Ahlefeldt-Laurvig, dr. phil. fra Oxford University, Gæsteforsker hos LUMEN, september-oktober 2020 ”Kirketagningsritualer og sognepræsternes introduktionsord”
man 07 sep
08:30-10:00 | 1451-415
LUMEN-Blafremøde
Mattias Skat Sommer, ph.d. fra AU, Carlsberg-post.doc. i Göttingen: ”Hvad var tolerance? Ikke-luthersk indvandring til Slesvig-Holsten i 1600- og 1700-tallet”
fre 19 jun
13:00-16:00 | Zoom
Grænser for sekularisering
Symposium om Jürgen Habermas’ Auch eine Geschichte der Philosophie, 2019. Fredag den 19. juni 2020, kl 13.00. Dette symposium afholdes på zoom. Link sendes ud fredag den 19. kl 12, til de der er tilknyttet en adresseliste med eventuelle interesserede. Tilmelding foregår med mail til Gorm Harste, gha@ps.au.dk fra styregruppen i LUMEN (Lutheran Mentality https://lumen.au.dk/) Papers, bidrag eller forslag til diskussionstemaer er velkomne. Symposiet vil ikke blot bestå af fælles fremlæggelser og diskussioner, men også af mindre gruppediskussioner (lige som kaffepauser). Jürgen Habermas offentliggjorde i november 2019 to-bindsværket Auch eine Geschichte der Philosophie (Frankfurt am Main: Suhrkamp) på 1742 sider. Dermed synes han (måske) at afslutte et livsværk, hvis første publikationer går tilbage til 1953. Habermas har altid udviklet sin samfundsfilosofi i debat med andre forfattere. Mens disse Auseinandersetzungen ofte gjaldt samtidige forfattere, går dette værk tilbage til begyndelsen længe før antikken og slutter med det 19. århundrede. Man kan næsten spørge om denne bratte afslutning (før Nietzsche) kunne betyde, at han eventuelt kunne påtænke sig et tredje bind. Men i den høje alder, Habermas er født i 1929, er en sådan planlægning risikabel. Hovedtemaet er forholdet mellem tro og viden, idet han undersøger sekulariseringens genealogi i et dobbeltperspektiv mellem deltagelse og iagttagelse. Symposiet lægger op til en bred vifte af bidrag, indlæg og bemærkninger, da det store værk rummer mange muligheder for læsning, analyse og anvendelse. Dette gælder dels værket selv og filosofihistoriens ”kongerække” af forfattere og temaer, dels forholdet til Habermas’ omfattende øvrige forfatterskab, og endelig forholdet til andres udlægninger. Et udgangspunkt for symposiet kan formuleres om spørgsmålet om sekulariseringens grænser. Filosofi, teologi og videnskab skulle befinde sig i en post-metafysisk udvikling, der har accelereret i over 500 år. Men hvad kan der menes hermed, og hvordan argumenterer Habermas for sådanne teser?
tor 26 mar
15:15-17:00 | 1451-515 (Capitol)
Lecture with Dr. Luka Ilić
From the Venetian Periphery to the Centers of Lutheranism: The Theology, Polemics and Networks of Matthias Flacius Illyricus. Lecture Commemorating the 500th Anniversary of the Birth of Flacius Illyricus.

Viser resultater 1 til 10 ud af 95

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste