Aarhus Universitets segl

Fredrik Thue og Piotr Malysz er gæsteforskere ved LUMEN i efteråret 2024

I dette efterår har LUMEN fornøjelsen af at være vært for to gæsteforskere, som begge har besluttet at tilbringe en del af deres sabbatår ved LUMEN-centret. Professor Fredrik Thue fra OsloMet, Norge, og Associate Propfessor Piotr Malysz fra Beeson Divinity School, Samford University, USA. Deres baggrunde og interesser vidner om LUMEN-centrets tværfaglighed.

Fredrik Thue fra OsloMet (t.v.) og Piotr Malysz fra Samford University (t.h.) er gæster i LUMEN dette semester.

Den lutherske præsts sociale rolle som professionel model: Fredrik Wilhelm Thue 

Fredrik Thue fortæller, at han arbejder på en monografi, der undersøger de lutherske præsters sociale rolle fra det 17. til det 19. århundrede som en historisk forløber og model for moderne omsorgs- og opdragelsesprofessioner i de nordiske velfærdsstater, såsom sygeplejersker, lærere og socialarbejdere. Selvom hans fokus er på Norge, har han også en stor interesse i, hvordan præsterne fungerede som centrale formidlere og oversættere mellem centralmagten i København og de spredte perifere samfund i det dansk-norske rige i det 17. og 18. århundrede. 

Fredrik Thues valg af Aarhus og LUMEN var inspireret af hans deltagelse i et todages seminar i Aarhus i 2019 om pietismen og de nordiske enevoldsstater, som han fandt yderst stimulerende. Senere bidrog han til et særnummer af Journal of Historical Sociology redigeret af forskere fra LUMEN. ”Og jeg har læst flere af projektets publikationer med stor interesse. Det har givet mig et meget positivt indtryk af LUMEN som forskningscenter og af den videnskabelige standard. Derudover er jeg charmeret af byen og universitetet i Aarhus, som jeg tænkte ville udgøre en perfekt kulisse for et kort sabbatår.” 

Fredrik Thue vil opholde sig på LUMEN fra slutningen af august til midten af oktober. 

Luthers ontologi om løftet: Piotr Malysz 

Piotr Malysz, som er en polsk-amerikansk Luther-forsker, arbejder i øjeblikket på et projekt, som han foreløbig kalder ”Luther’s ontology of promise”. ”Groft sagt er det, der interesserer mig, den mellemmenneskelige dimension i Luthers tænkning. Hvad jeg mener med dette, er ikke kun etikken i at tjene sin næste, men snarere en grundlæggende ontologisk dimension, som ligger til grund for meget, hvis ikke alt, i Luthers teologi.” 

Denne interesse trænger via en kritik af loven ind til kernen af Luthers teologi og rejser spørgsmålet om ontologisk erkendelse. Malysz forklarer videre. ”Hvem er den Kristus, hvis væsen i sidste ende er et løfte til mig? Hvad må være sandt om Kristus som løftets guddommeligt-menneskelige legemliggørelse – hvis troen skal finde hvile i ham, hvis jeg skal finde hvile for mit selv i ham gennem troen? Når jeg forsøger at besvare dette spørgsmål, argumenterer jeg blandt andet for, at Luthers kristologiske opdagelser har at gøre med at sikre løftegiverens væsen, som kalder mig til tro, og at hans stædige nadverteologi er uadskilleligt forbundet med Luthers løftedrevne kristologi.« 

På spørgsmålet om, hvorfor han valgte Aarhus, svarer Malysz, at han mener, at det akademiske miljø i Aarhus kan give afgørende stimulans til hans projekt. »For det første på grund af den stærke skandinaviske tradition for metafysisk, ontologisk og faktisk skabelsesfokuseret teologi, hvor fokus ikke blot er det troende hjerte, men snarere verden forstået i sin legemliggjorte mangfoldighed som Guds verden. Det får mig til at tænke på personer som Regin Prenter, der var professor ved Aarhus Universitet. Og jeg ser denne tradition i høj grad videreført af forskere som professor Bo Kristian Holm, hvis fokus på kropslig praksis, især spørgsmål om gensidighed og gave i luthersk teologi, i høj grad stemmer overens med mine interesser. Der er nok ligheder og forskelle i vores tænkning til at fremme en kreativ udveksling af ideer. Endelig har jeg efter at have boet i USA i 25 år længe ønsket at vende tilbage til et kontinentalt europæisk miljø, især en luthersk teologisk kontekst inden for et forskningsuniversitet i en by, der fejrer universitetets tilstedeværelse. Aarhus passer perfekt til det!« 

Piotr Malysz bliver i Aarhus i tre måneder fra september til november, finansieret af et gæsteforskerstipendium fra Aarhus Universitets Forskningsfond. 

Oops, an error occurred! Code: 20241117231904d67e1e51