Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Christina Lysbjerg Mogensen

Christian II kunne have brugt lovkomplekset til at bryde med den katolske kirke, men uvist af hvilken grund skete dette ikke (Billedet er fra Byloven, der er bevaret i Rigsarkivet under Indre Forhold; C 2 Love, Christian 2.; PK. C2-4).

13.02.2017 | Samfund, Christina Lysbjerg Mogensen

Det store brud, der udeblev: Opgøret med kirken – og manglen på samme – i Land- og Byloven 1522

Christian 2. var konge fra 1513-1523 i Danmark. I denne periode var de reformatoriske strømninger fremtrædende i Nordtyskland og særligt i Wittenberg, hvor Martin Luther i 1517 opslog sine 95 afladsteser. Da den danske konge i 1522 indførte et nyt stort lovkompleks, der gjorde op med flere elementer af det middelalderlige samfund, skulle man…

Også i reformationsforskningen kan man tale om, hvad der er på mode.

06.06.2016 | Konfessionskultur, Reformationen i DK, Christina Lysbjerg Mogensen

Historierne om Reformationen: kongekamp, krig og kultur

Reformationen fandt sted i Danmark for næsten 500 år siden og har efterfølgende fyldt meget i fortællingen om Danmarks udvikling, og dermed også i bevidstheden om vores nutidige samfunds ophav. Fortællingerne har skiftet og spænder fra historier om borgerkrig, nedslagtning af bønder, kampen om kongekronen, udradering af kalkmalerier til mode inden…

Udsnit af altertavle fra kirke i Helsingør. Motivet forstiller Christian II og hans hustru Elisabeth i bøn, og blev formentlig givet i bryllupsgave til parret af en eller flere medlemmer af den habsburgske slægt (Foto: Wikimedia Commons).

31.05.2016 | Politik, Reformationen i DK, Christina Lysbjerg Mogensen

Politik eller tro? Christian II og de mange konverteringer

Christian II blev afsat som konge i 1523, da adelen og bisperne opsagde deres troskabsed til ham. Derefter rejste han ud af landet, mod de nordtyske byer, i håbet om at kunne vende tilbage til riget og genvinde tronen. Hans tid i landflygtighed kom til at handle meget om politiske alliancer, men næsten ligeså meget om tro.

Christian II tog magten over den synlige kirke men også ansvaret for den usynlige (Foto: Wikimedia Commons).

28.09.2015 | Politik, Christina Lysbjerg Mogensen

Med magt følger ansvar

Hvis man betragter det religiøse samfund, er det en fordel både at se på den kirkelige institution og på den kristne tro. Den synlige og den usynlige kirke. Denne skelnen er værdifuld i arbejdet med reformationsperioden.

Christian II malet af Michael Sittow (Foto: Wikimedia Commons).

26.07.2015 | Reformationen i DK, Christina Lysbjerg Mogensen

Med Bibelen som våben.

Christian II’s Nye Testamente og kampen om tronen i Danmark.