Grænser for sekularisering

Symposium om Jürgen Habermas’ Auch eine Geschichte der Philosophie, 2019. Fredag den 19. juni 2020, kl 13.00. Dette symposium afholdes på zoom. Link sendes ud fredag den 19. kl 12, til de der er tilknyttet en adresseliste med eventuelle interesserede. Tilmelding foregår med mail til Gorm Harste, gha@ps.au.dk fra styregruppen i LUMEN (Lutheran Mentality lumen.au.dk) Papers, bidrag eller forslag til diskussionstemaer er velkomne. Symposiet vil ikke blot bestå af fælles fremlæggelser og diskussioner, men også af mindre gruppediskussioner (lige som kaffepauser). Jürgen Habermas offentliggjorde i november 2019 to-bindsværket Auch eine Geschichte der Philosophie (Frankfurt am Main: Suhrkamp) på 1742 sider. Dermed synes han (måske) at afslutte et livsværk, hvis første publikationer går tilbage til 1953. Habermas har altid udviklet sin samfundsfilosofi i debat med andre forfattere. Mens disse Auseinandersetzungen ofte gjaldt samtidige forfattere, går dette værk tilbage til begyndelsen længe før antikken og slutter med det 19. århundrede. Man kan næsten spørge om denne bratte afslutning (før Nietzsche) kunne betyde, at han eventuelt kunne påtænke sig et tredje bind. Men i den høje alder, Habermas er født i 1929, er en sådan planlægning risikabel. Hovedtemaet er forholdet mellem tro og viden, idet han undersøger sekulariseringens genealogi i et dobbeltperspektiv mellem deltagelse og iagttagelse. Symposiet lægger op til en bred vifte af bidrag, indlæg og bemærkninger, da det store værk rummer mange muligheder for læsning, analyse og anvendelse. Dette gælder dels værket selv og filosofihistoriens ”kongerække” af forfattere og temaer, dels forholdet til Habermas’ omfattende øvrige forfatterskab, og endelig forholdet til andres udlægninger. Et udgangspunkt for symposiet kan formuleres om spørgsmålet om sekulariseringens grænser. Filosofi, teologi og videnskab skulle befinde sig i en post-metafysisk udvikling, der har accelereret i over 500 år. Men hvad kan der menes hermed, og hvordan argumenterer Habermas for sådanne teser?

12.06.2020 | Rikke Bjørn Jensen

Dato fre 19 jun