Aarhus Universitets segl

Medlemmer


Centerleder


Bo Kristian Holm er professor mso i systematisk teologi ved Aarhus Universitet. Hans forskningsfelt omfatter Luthers og Melanchthons teologi, forholdet mellem teologi og social antropologi med særligt fokus på gavens økonomi, Lutherrenæssancen i det 20. århundrede, og lutherdommens indflydelse på autoritetsforestillinger i Skandinavien.


Styregruppe


Nina Javette Koefoed er lektor i det 18. og 19. århundredes historie ved Aarhus Universitet og leder af forskningsprojektet Lutheranisme og dansk samfundsudvikling. Hun forsker i reformationens betydning for forståelsen af sociale identiteter og sociale samt følelsesmæssige forpligtelser koblet især til husstanden med fokus på den tidligt moderne periode. Hun har tidligere arbejdet med regulering af sædelighed og ægteskab efter reformationen, men også spørgsmål som fattighjælp, socialt ansvar og medborgerskab mellem reformationen og starten af den 20. århundrede.


Jette Bendixen Rønkilde er lektor i liturgik ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og forsker i religiøse og liturgiske praksisformer både inden for og uden for kirken i et historisk og nutidigt perspektiv. Hun har arbejdet med Grundtvigs gudstjenestesyn, folkekirkens højmesseordning, ritualer og nye gudstjenesteformer. I de seneste år har Rønkilde særligt haft fokus på Luthers gudstjeneste og nadverliturgi(er), hvor hun undersøger forholdet mellem liturgi og socialitet, og hvorvidt og hvordan lutherske nadverliturgier fra reformationen og frem til i dag kan siges at være udtryk for en bestemt socialitet. 


Medlemmer


Mattias Sommer Bostrup er adjunkt i kirkehistorie ved Afdeling for Teologi, Aarhus Universitet. Hans forskningsinteresser er den danske reformations historie og historiografi, pietismens historie samt religionsmøder og -sammenstød i det tidligmoderne Europa. Aktuelt er Sommer Bostrups arbejde fokuseret på erfaringen af den religiøse anden på den slesvig-holstenske ø Nordstrand og på tolerance som et fleksibelt begreb i krydsfeltet mellem politiske ambitioner, missionsvirksomhed og teologisk tænkning.


Gorm Harste, dr.scient. pol., er lektor emeritus fra Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Harste forsker i de konflikter, der er om statsdannelse, og som efter reformationen skabte forskellige forsøg på at håndtere konfessionskulturernes sammenstød. Harstes forskningsprojekt undersøger, hvorvidt det danske perspektiv på den enevældige stat er en ekstrem konsekvens af europæisk magtudvikling.


Svend Andersen er professor emeritus ved afdeling for systematisk teologi, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Han har arbejdet bredt med reformationen og beskæftiger sig særligt med luthersk etik samt de politiske og lovmæssige forhold, der knytter sig til den lutherske lære.


Charlotte Appel, dr.phil., er lektor i dansk/skandinavisk kulturhistorie 1500-1800, Afdeling for Historie og Klassiske Studier, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Har skrevet om bogmarked og bogkultur samt skole- og uddannelsesforhold i 1500-, 1600- og 1700-tallet. Hun undersøger reformationens mangesidede påvirkning af disse områder, herunder den nøglerolle, som Martin Luthers Lille Katekismus kom til at få. Der opstod en særlig luthersk bog- og læsekultur af stor betydning for dannelsen af en luthersk konfessionskultur. 


Agnes S. Arnórsdóttir er lektor, dr.phil. ved historisk afdeling, Aarhus Universitet med særlig undervisnings og forskningsforpligtelse i europæisk og dansk middelalderhistorie. Agnes Arnórsdóttir har skrevet disputatsen "Property and Virginity. The Christianization of Marriage in Medieval Iceland 1200-1600", som udkom på Aarhus Universitetsforlag i 2010, og har før arbejdet med senmiddelalderens religiøse kultur, og middelalderens erindrings- og donationskultur. Hun har udgivet bøger om kvinde-og kønshistorie og nuværende forskning, som kan relateres til reformationen, omhandler testamente- og donationskultur i det 15. og 16. århundrede, og reformationens betydning for ægteskab og forestillinger om moderskab.


Rainer Atzbach, Phd. Er lektor i Middelalder- og Renæssancearkæologi ved Aarhus Universitet. Atzbach var kurator af udstilling "Elisabeth in Marburg. Der Dienst am Kranken" og "Castles and Power" i Berlin før han kom til Danmark. Her arbejder han bl.a. med ovnkakler som kilde for identitet og tro i renæssancen og indretning af renæssancehuse. Desuden er han interesseret i den internationale netværk af adlen og dens bygninger, der indgå i hans forskningsprojekt "Topography of Power".


Mary Hilson er professor i historie ved Aarhus Universitet. Hun forsker bl.a. i moderne nordisk historie og er interesseret i Norden som region og den nordiske model i 1900-tallet.


Per Ingesman, dr.phil., er professor emeritus i Kirkehistorie ved Aarhus Universitet. Han har især beskæftiget sig med sen­middelalderens og reformationstidens kirkehistorie. Aktuelt arbejder han blandt andet med, hvilke ændringer i den kirkelige disciplin der skete ved reformationen, med dansk ægteskabsrets udvikling efter reformationen og med konfessionaliseringen af det danske samfund i kølvandet på reformationen.


Ulrik Nissen er lektor i etik og religionsfilosofi på Afdeling for teologi ved Aarhus Universitet samt professor II ved MF vitenskapelig høyskole i Oslo. Han beskæftiger sig særligt med luthersk etik i forhold til grundlagsspørgsmål samt aktuelle etiske problemstillinger indenfor både den politiske etik, medicinsk etik og naturetik. 


Else Marie Wiberg Pedersen er lektor emerita i Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet. Hendes forskningsfelt er middelalderens spiritualitet og mystik med særligt henblik på dens udtryk som hverdagsteologi, samt på kontinuitet og diskontinuitet mellem Bernhard af Clairvaux’s og Luthers teologi. Hendes særlige forskningsinteresse er reformationen og køn, hvor hun har undersøgt, hvilken betydning Luthers teologiske nybrud har haft for kvinders rolle i teologi, kirke og samfund.


Anders Moe Rasmussen er lektor i filosofi ved Aarhus Universitet og hans primære forskningsområde er den tyske idealisme med særlig vægt på Fichte, Schelling og Kierkegaard. Han har igennem de seneste år ledet det FKK støttede forskningsnetværk Protestantismenetværket.


Laura Katrine Skinnebach er post.doc ved afdeling for Kunsthistorie, Æstetik & Kultur og Museologi.  Hendes forskningsinteresser kredser om fromhedspraksis og -perception i reformationsperiodens Danmark. Hun fokuserer især på hvordan de lutherske tanker gradvist approprieres i fromhedsliv og materiel kultur, set gennem bønnebøger, billeder og devotionelle objekter.


Sasja Emilie Mathiasen Stopa er ph.d. i systematisk teologi og arbejder som postdoc med projektet “FIDUCIA: The theological roots of Danish trust culture undergirding the welfare state.” Projektet er finansieret af Carlsbergfondet og undersøger den mulige påvirkning fra luthersk teologi på dansk samfundsudvikling i det 19. og 20. århundrede med fokus på tillidskultur og velfærdsstatsdannelse.


Gert Tinggaard Svendsen er professor, ph.d., ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Relevante hovedforskningsområder er tillid og fravær af korruption. Danmark, efterfulgt af de øvrige nordiske lande, har i dag mest tillid og mindst korruption i verden. En mulig forklaring på dette særligt nordiske kan søges i den lutherske reformation og her er det interdisciplinære LUMEN netværk centralt. Endvidere afspejles et omfattende forskningsnetværk vedrørende tillid og korruption i den af Gert Tinggaard Svendsen redigerede bog Handbook of Social Capital (2009). Et relevant eksempel på interdisciplinær forskningsformidling kunne være bogen ”Tillid” (2012) i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag, som er oversat til engelsk i 2014 (bl.a. positivt anmeldt i Forbes Magazine) samt kinesisk (信任) i 2016.”


Uffe Østergård Professor emeritus i europæisk og dansk historie ved Department for Business and Politics, Copenhagen Business School. Adjungeret professor i moderne historie Aarhus Universitet. Tidligere Jean Monnet professor Aarhus Universitet, direktør for Dansk Institut for Holocaust og Folkedrabsstudier


Carsten Bach-Nielsen er tidligere lektor i kirkehistorie ved Afdeling for teologi, AU. Bach-Nielsen arbejder med den reformatoriske arv i europæisk kultur, kunst og litteratur. Særlig interesse har han viet erindringskultur og erindringspolitik, herunder reformationsjubilæerne i Danmark siden 1617. Han arbejder på en mindre bog om kirkehistorie som skolefag, der vil fokusere på Grundtvigs historieforståelse og formidlingen af den i undervisningen og i det offentlige rum. Bach-Nielsen har i de seneste år genoptaget interessen i 1600-tallets største danske salmedigter Thomas Kingo.


Odile Liliana Panettas forskning fokuserer på tidlig moderne politisk og religiøs tænkning med en særlig interesse for det protestantiske Europa. Til daglig er hun postdoc på det AUFF-finansierede projekt "Body politic(s) - The body in early modern political thought"; hendes bidrag til projektet undersøger udviklingen i begrundelser for straf og social disciplinering i det 16. og tidlige 17. århundredes reformerte protestantisme. Hendes tidligere forskning udforskede diskussioner om legitimiteten af tvang over for kættere i Schweiz i midten af det 16. århundrede; dette arbejde resulterede i hendes første artikel, "Heresy and Authority in the Thought of Théodore de Bèze", Renaissance and Reformation / Renaissance et Réforme 45.1 (2022), s. 33-72.


Anna Becker er professor mso ved Afdeling for Filosofi og Idéhistorie. Hun arbejder i skæringspunktet mellem intellektuel historie, kønshistorie og kulturhistorie. Hendes arbejde har koncentreret sig om kønsroller og ægteskab i tidlig moderne politisk og juridisk tænkning i Europa, og hun har en særlig interesse i politisk aristotelisme. Hun leder AUFF projektet Body Politic(s) om kroppen i tidlig moderne politisk tænkning, og har udgivet en lang række publikationer om krop og materialitet, også i en global kontekst. Hun arbejder i øjeblikket på mødres og moderskabets rolle i tidlig moderne kultur og politik.


Trine Arlund Hass, ph.d., er seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Hun forsker i den danske nylatinlitteratur, som vokser ud af reformationen og er præget af Melanchthons humanisme såvel som klassisk romersk litteratur, der imiteres både med hensyn til sprog, form og indhold. Alligevel har den danske særpræg. I projektet Dansk identitet og identiteter i Danmark 1500-1700: en undersøgelse af den latinske kulturarv (Augustinus Fonden) undersøger hun litterære konstruktioner af social og lærd identitet i dansk nylatinsk litteratur.


Tilknyttede tidligere medlemmer


Maria Nørby Pedersen har som ph.d. stipendiat ved Historie på Aarhus Universitet været en del af DFF-projektet Lutheranism and societal development. Hun forsvarede i 2022 afhandlingen: Forsorg for de fattige: Fattigforsorg i lyset af en religiøs forståelseshorisont, Danmark 1522-1739.  


Jonas Thorup Thomsen er tidligere ph.d.-stipendiat ved Historie på Aarhus Universitet. Han forsvarede i 2022 sin afhandling: Danish Clergymen and their Book Collections: An Investigation into Clerical Libraries, Book Distribution, and Knowledge Circulation in Denmark, c. 1685-1810.


Christian Houth Vrangbæk er tidligere ph.d.-studerende ved afdeling for systematisk teologi, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Han forsvarede i 2023 sin afhandling: Ad fontes and Accommodatio. Erasmus' Portrayal of Church Fathers in his Patristic Prefaces.


Rasmus Skovgaard Jakobsen er ph.d. i historie og museumsinspektør ved VejleMuseerne. I foråret 2019 forsvarede han sin ph.d.-afhandling Adel mellem Gud og folk efter reformationen. Adelsvældens øvrighedsideologi belyst gennem de publicerede ligprædikener, som var et samarbejdsprojekt mellem LUMEN og Dansk Center for Herregårdsforskning. Hans forskningsfelt omfatter den danske højadel i 1500 og 1600-tallet, særligt med fokus på reformationens betydning for adelens syn på magt, autoritet og køn i de publicerede ligprædikener. Endvidere forsker han i adelens rolle i forhold til kirken, skolevæsnet og fattigvæsnet.


Anette Larner, Ph.d. Aktuelt ansat som post.doc ved Aalborg Universitet på projektet Enslaved by the State. Som en del af dette projekt videreudvikler hun på sin forskning fra Ph.d. afhandlingen The Good Household Gone Bad, tracing the early modern Good Household through crime and incarceration, om på nye forståelser om brugen, sociale og religiøse implementeringer og politiske grunde til at etablere en dansk tugthusmodel set i lyset af et fornyet fokus på blandt andet religiøs praksis i samfundet på tværs af sociale og politiske niveauer. Det er i kraft af fokusset på den religiøse indflydelse på disse tugthuse, at hun har været medlem af LUMEN og fortsat tilknyttet centeret.


Eva Krause Jørgensen er ph.d. i Idéhistorie fra Aarhus Universitet og tidligere post doc ved Teologi sammesteds. Hun har især beskæftiget sig med religiøse, sociale og politiske idéer i Norden fra det 16. til det 18. århundrede. I LUMEN var hun tilknyttet projektet "Modtagelsens økonomi? Forholdet mellem sakramente og socialitet i lutherske konfessionssamfund", hvor hun beskæftigede sig med protestantismeteorier og sakramentalitet.


Kinga Zeller er lektor i luthersk teologi ved PThU i Holland. Hun har været ph.d.-stipendiat i forskningsgruppen "Reformatorisk theologi og konfessionskultur", forgængeren for LUMEN-centret. I 2018 forsvarede hun sin afhandling: Luthers Schriftverständnis aus rezeptionsästhetischer Perspektive. Eine Untersuchung zu Anknüpfungspunkten, Transformationsmöglichkeiten und bleibenden Differenzen.